Artikel van Ons Marij vertelt…  (Weekkrant De Loop)

Vurige week was ik uitgenodigd bij het gilde Antonius Abt Mierlo-Hout, vur het koningsschieten. Een wereld waar ik nog nooit was gewist en ook niet wist wat ik ervan moest verwachten. Ik was vur dun hele dag uitgenodigd, ik kwam ‘s morgens gelijk in een warm bad van Gildebroeders en -zusters terecht. Ik vuulde me heel erg welkom en heb unne geweldige dag gehad.

Ik heb nog nooit zoveul protocollen, wetten en regels geheurd als deze dag. Dit gilde bestaat vanaf 1640, misschien wel langer maar de irste documentatie is van 1640, dus hebben ze dat aangehouden. En ze zitten al 56 jaar op hun locatie langs de Heeklaan een padje in. We gingen mee zun allen te voet ‘s morgens naar de kerk op het Hout vur een speciale mis, de vaandels waren gerestaureerd en die werden door pastoor Pieter in deze mis gezegend.

Pieter Scheepers vertelde ook in de preek dat Jelco Beekers al vanaf zijn 5 jaar koning wou worden en zijn droom werd waar toen hij 2 jaar geleden de koningsvogel eraf schoot bij het koningsschieten en voor 2 jaar koning werd. Hij ging dus zunne titel dieje zondag verdedigen. Na deze mooie mis gaan we weer te voet terug en op het gildeterrein kregen we een heerlijke koffie tafel. We maken een leuke groepsfoto en toen begon het echte spektakel, het koningsschieten.

Wa is koningschieten eigenlijk? Vur men was alles nieuw, maar er staat unne grote paal waar unne houten vogel opzit. Dieje vogel is gemaakt door de keizer en unne keizer is iemand die 3 keer achter elkaar koning gewist is. Keizer bende ook vur het leven, na het overlijden van de keizer kan pas een andere keizer komen. Kunde het nog volgen? Het eerste schot werd door pastoor Pieter afgevuurd, maar die deed vur de rest niet mee.

Degene die dieje vogel eraf schiet, wordt de nieuwe koning. De vogel is van hout en bij elk goed schot ziede die vogel aftakelen totdat er weinig nog van over is en dan komt het genadeschot. Op het einde was het echt keispannend en alle schutters kregen wel een kans om het af te maken, maar er kan er mar intje winnen en dit jaar was het Stefan Vogels. Bij zijn schot vielen alle restanten naar beneden. Nu is Stefan voor de komende 2 jaar koning.

En zijn vrouw Kitty koningin/gemalin.

Stefan is er intje van de jonge garde, 36 jaar jong en al 31 jaar lid van het gilde. De gunfactor was dus zeer hoog. Hij nam het stokje over van koning Jelco. Ik docht dus dat de koning dun baas van het clubke was net als in ons Nederland. Maar nee hoor, das dun hoofdman, dat kunde eigenlijk zien as een soort vurzitter en da is Johnny Sleegers. Ja ik weet het, dat gildegebeuren is behoorlijk ingewikkeld. Ge wordt hier trouwens ook niet zomaar lid, ge wordt eerst aspirant-lid en na een half jaar gade door de ballotagecommissie, dan worde geboond. De leden gaan dan stemmen, een witte boon is da ge lid magt worden en bij unne bruine of zwarte, da weet ik niet meer, magde geen lid worden. Dees koningsschieten wordt trouwens altijd de tweede zondag in september gedaan. Vruuger heurde het Hout bij Mierlo en da schieten deden ze altijd tijdens de Mierlose kermis en da is nog steeds zo gebleven.

Maar er was nog een winnaar, want er is nog unne koningsvogel op die paal en daar mogen de Vrienden van het Gilde op schieten, ook dat was spannend maar ook die ging tegen de grond aan. En daar is de winnaar van geworden Cor van Rijsingen, die een luid applaus kreeg van iedereen.

Gildebroeders en -zusters, ik heb echt zonne leuke dag gehad bij jullie. Ik heb zo genoten en ik vuulde me zo welkom in jullie mooie vereniging. Keibedankt da ik een kijkje mocht nemen in deze eeuwenoude traditie, ik ha het niet willen missen.

Fijn weekend